• Prijímacie konanie do OUI a PrŠ

            • „ Povedz mi a zabudnem, ukáž mi a zapamätám si, zapoj ma a porozumiem.”

                                                                                                                                          Čínske príslovie

              Školu vymysleli preto, aby poskytla skvelé vzdelanie všetkým ľuďom, teda aj tým, ktorí majú zdravotný problém. Naša škola patrí medzi takéto zariadenia. V dňoch 2.5.2023 a 9.5.2023 sa uskutočnili prijímacie pohovory do OUI a PŠ. Novinkou boli prijímacie pohovory do novozriadeného OUI pri Elokovanom pracovisku v Giraltovciach, ktoré prvýkrát privíta žiakov v školskom roku 2023/2024. V OUI získajú naši absolventi vzdelanie v dvoch odboroch: Výroba konfekcie so zameraním na šitie odevov a odevnej konfekcie (dievčatá) a Stavebná výroba so zameraním na murárske práce (chlapci). V PŠ poskytujeme vzdelanie, ktoré nie je profesijne zamerané na zvládnutie učebného odboru, preto po jej absolvovaní nezískavajú žiaci výučný list, ale vysvedčenie o absolvovaní praktickej školy so zameraním na pomocné práce v určitom odbore. Všetci žiaci, ktorí sa prijímacieho pohovoru zúčastnili ho zvládli úspešne a my sa na nich tešíme v  školskom roku 2023/2024.

              Umiestnenie uchádzačov si pozriete na odkazoch vo formáte .pdf

            • Deň Zeme

            • Oslavujme Deň Zeme každý deň

              Dnes kričí celá Zem.

              Má sviatok, už tomu rozumiem,

              ale ten krik je akýsi zúfalý.

              Smutný a nešťastný: "Kde sme sa to dostali"?

              V rybníku, kde žili rybky,

              plávajú dnes igelitky.

              V potôčkoch kde boli raky,

              umývajú nákladiaky.

              Vzduch je plný prachu, smogu,

              zabránime spolu tomu ?

              Pozbierame igelitky,

              nech je miesto aj pre rybky.

              Nepustíme nákladiaky,

              na miesta kde žijú raky. 

              Vyčistíme jazierka,

              poďte Zuzka, Lucka, Terka.

              Roboty nás čaká dosť,

              zemeguli pre radosť.

              Prvýkrát sa životodarnej planéte právom určil "Deň" v kalendári v roku 1970. Bolo to presne 22. apríla 1970 a vyhlásil ho americký senátor Gaylord Anton Nelson. Zem je náš život, je náš domov, je našou láskou, je naším šťastím, našou radosťou, jednoducho, naším bytím.  Práve preto by sa ľudia mali zamyslieť nad tým, ako ju chrániť, ako sa o ňu starať, ako ju zveľadiť. Žiaci našej školy sa zúčastnili osláv Dňa Zeme, ktoré organizovalo mesto Svidník s bohatým programom: analýza odpadu, tanečný program, módna prehliadka, eco stánky, hry a maľovanie na tvár, detský kútik, smetiarske auto a komunálna technika. Veríme, že si tento deň užili a niečo sa aj naučili.

            • Dni Rómov - Romano ďives

            • Medzinárodný deň Rómov

              8. apríla si spoločnosť pripomína najmä snahu Rómov o sebaurčenie a uznanie za národnostnú menšinu. V tento deň je na mnohých miestach na Slovensku aj v Európe oslavovaná rómska kultúra, história a tradície. Medzi takéto mestá patrí aj mesto Svidník. Aktivít spojených s oslavou Dňa Rómov sa zúčastnili aj žiaci našej školy, a to tvorivých dielní v Podduklianskom osvetovom stredisku a kvízu v Podduklianskej knižnici. Pri prvej aktivite  si žiaci vyskúšali prácu na tkáčskom stroji a pri druhej aktivite si zmerali sily s rovesníkmi zo základných škôl vo vedomostnom kvíze.

            • Deň učiteľov

            • 28.marec – Deň učiteľov

              „Keď chceme byť múdri a s nami celý svet, učme ľudí. Učiť nie, aby sme učili, ale aby vedeli. Vedieť nie, aby vedeli, ale aby položili ruku k činu.“

              J.A.Komenský

              Láskavý pohľad, nekonečno trpezlivosti a srdce každý deň na dlani... Viesť človeka od útlej mladosti k poznávaniu krásy a pravdy je vznešeným poslaním tých, ktorých v živote zdobí meno UČITEĽ. Každý z nás mal svoju prvú pani učiteľku, ktorú miloval pre jej láskavosť, múdrosť, ochotu pomáhať v prvých krokoch veľkého sveta. Učiteľ je ten, ktorý má v sebe tú zázračnú silu, pretvárať detskú dušu, otvárať jej brány poznania dokorán. Milé kolegyne, milí kolegovia želáme Vám veľa dní naplnených šťastím a zdravím, prežiarených slnečnými lúčmi a osviežujúcim vánkom, prepletených pocitom spokojnosti a vďakou detí, ktoré svojim úsilím modelujete v múdrych a dobrých ľudí...Pri príležitosti Dňa učiteľov bola naša milá kolegyňa Mgr. Nadežda Matkobišová za svoju dlhoročnú prácu ocenená RÚŠS v Prešove.

            • Prednes poézie a prózy

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prednes poézie a prózy.

              Máme tu marec, ktorý sa už odpradávna spája nielen s príchodom jari, obdobia, kedy sa príroda opäť prebúdza k životu a kvitne v plnej svojej kráse, ale aj s neutíchajúcim zdrojom vedomostí a informácií, a síce s knihami. Knihy sú bránou do sveta poznania. Mnohí z vás ich nepochybne majú odložené nielen v poličke, ale i v srdci. Kniha od vynálezu kníhtlače patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých. 

              J. A. Komenský povedal: „Nemilovať knihu, znamená nemilovať múdrosť a nemilovať múdrosť, znamená stávať sa hlupákom.“ Je dôležité, aby si deti vážili knihy  a potrebné ich viesť  k tomu, že knihy sú zdrojom zábavy, poučenia a vzdelania. Nech je vám práve marec inšpiráciou k tomu, aby ste vymenili obľúbený seriál za knihu. Veríme, že sa kniha  stane súčasťou každodenného života nás všetkých. Pri príležitosti mesiaca knihy sa v našej škole uskutočnila recitačná súťaž, ktorá bola rozdelená do dvoch častí. V prvej sa predstavili žiaci 2. - 4.ročníka, variantu B a ŠMŠ.V druhej sa predstavili žiaci 5. - 9.ročníka. Aj keď sa u niektorých prejavil strach či tréma nakoniec ju porazili a zarecitovali najlepšie ako vedeli. Veríme, že nabudúce budú výkony žiakov ešte lepšie.

            • Marec mesiac knihy

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album mesiac_knihy.

              ,,Knihy sú najtichším a najstálejším priateľom. Sú najprístupnejším a najmúdrejším poradcom a najtrpezlivejším učiteľom.“

              Charles William Eliot

              Prečo si mesiac knihy pripomíname práve v marci...

              Krásne ročné obdobie príchodu jari, mesiac sviatku žien, učiteľov.  Je navyše aj  mesiacom, v ktorom vzdávame vážnosť knihe. Je prameňom poznatkov, múdrostí a informácií.

              Marcová literárna beseda o knihách, ktoré radi  čítame, sa uskutočnila dňa 29.marca 2023 na našej škole, v elokovanom pracovisku Spojenej školy internátnej, Fučíkova 5, Giraltovce. Deň pred jej uskutočnením žiaci spolu s vyučujúcou navštívili mestskú knižnicu, aby si vytvorili lepší obraz o širokom spektre literárnych diel.  Hosťom besedy bola  Bc. Michaela Marcinová, zamestnankyňa mestskej knižnice.

              Žiakom 1.až 3. ročníka Praktickej školy najprv opísala náročný technologický postup výroby papiera, jeho históriu a následne pristúpila k informáciám o literárnych dielach, autoroch a vydavateľstvách.

              Žiaci v priebehu besedy  prijímali nové poznatky a otázkami vstupovali do dialógu. Listovali v knihách, obdivovali ilustrácie a poniektorí si v tichosti čítali.

              V závere besedy sme sa poďakovali pani Bc. Michaele Marcinovej za vzácne informácie.

              Ďakujeme.

            • Prvá pomoc

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prvá pomoc.

              Beseda o poskytovaní prvej pomoci

              V živote nás nestretávajú len šťastné momenty, ale niekedy nám cestu prekazia nehody a úrazy. Každodenne na nás striehne veľa ohrozujúcich situácií, s ktorými sa musíme popasovať. Bežné sú úrazy pri športe, práci, pri rôznych aktivitách, pri manipulácii s pomôckami a pod. Malé rezné rany, odreniny či škrabance určite musel ošetriť už každý z nás, a práve preto je veľmi dôležité vedieť poskytnúť prvú pomoc, zaujať správne stanovisko a nezľaknúť sa, ak takáto situácia nastane. Dňa 15.februára do školy prijala pozvanie MUDr. Macáková, ktorá dlhé roky pracuje v zdravotníctve, aby sa s nami podelila o svoje skúsenosti z praxe a poučila žiakov, ako poskytnúť prvú pomoc pri úrazoch. Žiaci si mali možnosť prakticky vyskúšať na modelových situáciách ukážky prvej pomoci, ošetrenie rôznych poranení, obväzovanie rán, uloženie zraneného do stabilizovanej polohy, použitie trojrohej šatky. Pani doktorka poskytla rady, odporúčania a usmernenia žiakom. Poskytnuté informácie žiakov zaujali natoľko, že spätnou väzbou prostredníctvom kladených otázok vyjadrovali záujem o preberanú tému a praktické utvrdzovanie modelových situácií. Po skončení besedy sme poďakovali MUDr. Macákovej za cenné rady a informácie a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

            • Valentín

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Valentín.

              Valentín v našej škole

              Svätý Valentín je patrónom zaľúbených. Je však aj patrónom milujúcich rodičov, priateľov, jednoducho patrónom všetkých, ktorí sa majú radi. V našej škole sa 14. februára uskutočnila akcia venovaná tomuto sviatku. Jej cieľom bolo venovať sa priateľskej láske, spolupráci, tolerancii a dôvere medzi sebou. Vážiť si priateľov a uvedomiť si, že priateľ je človek, ktorý vždy stojí pri mne, ktorý má ma rád a na ktorého sa môžem spoľahnúť. Žiaci si týždeň pred sviatkom svätého Valentína vylosovali triedu, pre ktorú mali pripraviť pozdravy venované spolužiakom, spolužiačkam, kamarátom, kamarátkam, pani učiteľkám, vlastne každému, kto je súčasťou našej školy. Veríme, že v utorok poobede veru nikto neodchádzal zo školy bez úsmevu na tvári. Sme radi, ak sa vám školská akcia páčila. Privítame však aj nové nápady, predstavy, ktoré nás inšpirujú o rok.

            • Beseda s aktivistami

            • „Som slovenský Róm a rómsky Slovák, som Slovák a Róm zároveň.“

              V rámci projektu Moja národnosť je rómska, a som na to hrdý III, ktorý je podporovaný Fondom kultúry národnostných menšín sa v našej škole uskutočnila beseda s aktivistami Minority SK, o.z. Bc. Petrom Sivákom a Bc. Michalom Kanalošom, DiS. art. Veľmi zaujímavou formou predstavili žiakom históriu spôsobu života Rómov, ich rodný jazyk, vlajku a taktiež prekrásnu hymnu. Len malá ukážka toho, čo sa naši žiaci dozvedeli o svojom pôvode: Rómska vlajka pozostáva z dvoch pruhov – spodného zeleného, symbolizujúceho prírodu a horného modrého, predstavujúceho oblohu. V strede sa nachádza červené vozové koleso so šestnástimi špicami. Keďže také isté koleso je aj na štátnej vlajke Indie, Rómovia sa týmto spôsobom prihlásili ku krajine, z ktorej ich predkovia odišli pred tisícročím.

              Za rómsku hymnu sa považuje rómska pieseň „Gejľem, gejľem“ známa tiež pod názvami „Geľem, Geľem“, „Djelem, Djelem“, „Opre Roma“, „Romale, čhavale“ a pod. Za rómsku hymnu ju vyhlásili v roku 1971 na 1. Mezinárodnom zjazde IRU v Orpingtone vo Veľkej Británii. Melódia rómskej hymny pochádza zo starobylej piesne známej pôvodne v Rumunsku a Srbsku v prvej polovici 20. storočia. Ďakujeme za zaujímavú besedu a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            • Karneval

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Karneval.

              Karneval – sviatok malých i veľkých detí

              "Čo je tu dnes veľký bál? A či dáky karneval? Sprievod masiek krúži v kruhu, jedna maska strieda druhú." Toto je len krátky úryvok textu kedysi známej pesničky zo Zlatej brány. Takto presne to vyzeralo aj na karnevale v našej škole. Miestami sme mali pocit, že sme sa ocitli v rozprávkovom svete. Nebolo to však tak. To sa len vestibul školy premenil na jednu úžasnú karnevalovú párty. "Karneval je totiž sviatok všetkých malých aj veľkých detí." Po celý čas si nevydýchli naše bránice ani unavené nožičky. A keď sme už nevládali, prišlo ďalšie prekvapenie. Bolo to vyhodnotenie tých najkrajších karnevalových masiek. Odmenení však boli všetci. Nielen tanec, smiech, ale aj výhry vyčarili na tváričkách detí úsmev. Bolo veselo, bolo fajn. Vysmiatí, vytancovaní, unavení, ale nič to. O rok sa opäť tešíme znova, že sa aspoň na chvíľu prenesieme do sveta rozprávok, tanca a zábavy!

            • Internát

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Internát.

              Život v našom internáte

              Neodmysliteľnou súčasťou našej školy je nepochybne aj školský internát, ktorý ponúka ubytovaným žiakom zo širšieho okolia nášho regiónu, z okresov Svidník, Stropkov a Medzilaborce výchovnú činnosť v čase mimo vyučovania. Pobyt v internáte trvá od pondelka do piatka a víkendy trávia naši žiaci doma. Počas školského roka sa venujeme rôznym aktivitám, ktoré sú prispôsobené záujmom detí, plánu výchovno-vzdelávacej činnosti a úlohám pre komplexný rozvoj osobnosti detí. Veľmi obľúbená je výtvarná a umelecká činnosť, kde dbáme na rozvoj estetického cítenia a detskej tvorivosti. Rozumové a mravné aktivity nás učia slušnému správaniu, poznávaniu prírodných a spoločenských javov. Aby sme boli zdraví a minuli energiu hráme rôzne hry, bicyklujeme, korčuľujeme, cvičíme a bavia nás aj vychádzky do prírody. Keďže sa radi učíme nové veci a aby sme zamestnali naše ruky, venujeme sa jednoduchým pracovným úlohám. Aby sme si urobili radosť, vyrábame náhrdelníky a náramky, karnevalové masky, či pracujeme so stavebnicou. Varenie a pečenie je našou najobľúbenejšou aktivitou, pizza, bábovka, medovníky a iné maškrty nie sú u nás výnimočnosťou. Nech už robíme čokoľvek, zažijeme pri tom veľa zábavy, spoznáme nových priateľov a naučíme sa veľa vecí potrebných pre život.

            • Nový rok 2023

            • Milí rodičia, vážené kolegyne, vážení kolegovia, milí žiaci, priatelia našej školy! Nový rok je začiatok nových plánov a predsavzatí, ktoré chceme uskutočniť. Život človeka je pestrý vrkoč upletený z množstva dní, ktoré sú naplnené radosťou, úsmevom, šťastím a úspechmi, ale aj z dní poznačených smútkom, bolesťou a neúspechmi.Preto vám želáme,– aby ste mali dostatok zdravia a sily na pokračovanie a rozvíjanie toho dobrého, čo ste začali,– aby ste sa nebáli prekážok, ktoré vás stretnú,– aby ste hľadali a ochraňovali ozajstné ľudské hodnoty,– aby vás svojou prítomnosťou tešili vaši blízki,– aby vás neopúšťal životný optimizmus,– a nech v každom dni nového roku 2023 ostane pre vás kúsok vianočného kúzla, sviatočnej atmosféry, spokojnosti a štedrosti.

              Nech je pre Vás rokom pevného zdravia, rodinnej pohody, splnených želaní a dosiahnutých cieľov.

            • Vianoce

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianoce.

              Vianoce u nás v škole

              Vôňa koláčov vôkol sa rozlieha, Vianočnej nálade každý z nás podlieha. Zabudnime na smútok, zanechajme zvady, buďme k sebe milí, dobrí a majme sa radi. Prišiel čas Vianočný, zvonček tíško cinká, každému sa splní túžba, aspoň malilinká. Šťastné a veselé želajme si spolu, a potom spoločne k Štedrovečernému stolu. Ku krásne prestretému stolu sme si všetci spoločne zasadli aj mi v našej škole. Šikovní dospeláci spolu so žiakmi pripravili slávnostnú tabuľu, pri ktorej sme sa cítili ako jedna veľká rodina. Pochutili sme si na skvelej kapustnici, ,,marikli“ (rómske placky) a chutnom koláčiku. Veríme, že sme začali peknú tradíciu........a boli aj darčeky.

            • Betlehem

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Betlehem.

              „Najkrajší betlehem“

              Podduklianske osvetové stredisko vo Svidníku vyhlásilo vianočnú súťaž "O najkrajší betlehem 2022". Do okresnej súťaže sa zapojili žiaci základných škôl, mládež a dospelí zo špeciálnych škôl. Podobne ako minulý rok sa do súťaže zapojili aj žiaci našej školy. Učni z odborného učilišťa spolu s majstrami odborného výcviku vytvorili prekrásny betlehem. Odborná porota ohodnotila betlehemy vo všetkých súťažných kategóriách. Náš betlehem v sa III. kategórii umiestnil sa 1. mieste. Možno budeme mať šťastie a postúpi do finále „Medzinárodnej vianočnej súťaže betlehemov“ v Poľskom meste Dukla.

            • Stromček spolupatričnosti

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Stromček spolupatričnosti.

              Stromček spolupatričnosti

              Blížia sa najkrajšie sviatky roka. Vianoce majú na rozdiel od iných sviatkov stále svoje čaro. Väčšina z nás sa ich stále snaží oslavovať a pripomínať si hodnoty, ktoré si s nimi spájame. Pokoj, láska, čas s rodinou, snaha urobiť druhým radosť – to všetko nám ide počas Vianoc trochu lepšie ako inokedy. Zrazu sa nám podarí na chvíľu spomaliť, byť spolu, mať sa radi. Aj keď nám to zväčša vydrží len jeden večer, je to pekné. To všetko sú krásne, (nielen) kresťanské hodnoty. Adventné obdobie je asi tým najkrajším obdobím v roku, kedy majú ľudia k sebe o čosi viac bližšie, sú súdržnejší, vyjadrujú svoju solidaritu, príslušnosť k sebe navzájom, jedným slovom spolupatričnosť. Žiaci našej školy vyjadrili svoju spolupatričnosť prekrásnymi voňavými medovníkmi a ozdobami, ktorými ozdobili nielen stromček, ale aj priestory niektorých oddelení svidníckej nemocnice. Ďakujeme za spoluprácu Mgr. Ivane Vojtašekovej PhD., sociálnej pracovníčke a koordinátorke dobrovoľníckeho centra Krajší deň a tešíme sa na ďalšiu.

            • Mikuláš

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikuláš.

              Do školy prišiel Mikuláš

              Sviatok svätého Mikuláša je milým zvykom a tradíciou všade na svete a neobišiel ani našu školu. „Mikuláš je dedko starý, vie on robiť veľké čary. Nadelí ti radosti, čižmu plnú sladkostí. Mikuláš je kúzelník, darčeky nám vykúzli. Ale iba pre takých, čo neboli cez rok zlí. Príď, Mikuláš, príď aj k nám, nemusíš však chodiť sám. Vezmi si aj priateľov, privíta vás celý dom!“ On aj prišiel a nebol sám. Spolu s ním prišli anjeličkovia, sobík a šikovné deti, ktoré nám predviedli krásne tanečné vystúpenie. Aby Mikuláš našiel cestu ku našim deťom pomáhali mu pracovníci CVČ vo Svidníku, ktorým ďakujeme za darčeky a spoluprácu. Už teraz sa tešíme na budúci rok.

            • Deň bez fajčenia

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň bez fajčenia.

              Svetový deň bez fajčenia

              Každoročne je 20. november 2022 Svetový deň bez fajčenia alebo nefajčiarsky deň podporovaný Medzinárodnou úniou boja proti rakovine. V praktickej škole v našom elokovanom pracovisku v Giraltovciach bol tento deň venovaný prevencii, zvýšeniu informovanosti o negatívnom vplyve cigariet a cigaretového dymu na zdravie ľudí a o rizikách vzniku rôznych ochorení. Hlavným cieľom bolo žiakov presvedčiť, aby sa vzdali závislosti od fajčenia. Tento deň tiež ponúka príležitosť fajčiarom zamyslieť sa nad dôsledkami svojho zlozvyku, ktorý má často katastrofálne následky. Fajčenie ovplyvňuje aj nefajčiarov, ktorí sa často nedobrovoľne stávajú pasívnymi fajčiarmi. Rizikovú skupinu tvoria deti a mládež. Je zistené, že 90 percent fajčiarov začalo s týmto zlozvykom v mladosti. V súčasnosti sa hranica "prvej cigarety" posúva do stále nižšieho veku. Fajčenie a iné formy konzumácie tabaku sa na celom svete považujú za jednu z hlavných príčin chorobnosti a predčasnej úmrtnosti, ktorej sa dá predchádzať. Je nutné zamyslieť sa nad dôsledkami svojich zlozvykov, ktoré je tak jednoduché osvojiť si, žiaľ...