• Šijeme pre domácnosť- minikurz šitia

            • Vzťahy sú dôležitou súčasťou našich životov. Aj v našej škole pracujeme na skvalitňovaní medziľudských vzťahov, čoho výsledkom je  zvýšený záujem o štúdium a v konečnom dôsledku aj kvalitný vzťah učiteľ - žiak – rodič...

              17. apríla  2024 sa v  Elokovanom pracovisku  v Giraltovciach (SŠI Svidník) zrealizoval minikurz, ktorý pre mamičky našich žiačok  z odborného učilišťa  pripravila Bc. Hana Hajdová -  rozvojová pracovníčka z Rozvojového centra v Lascove. Kurz bol určený pre úplné začiatočníčky, ktoré ešte nešili na šijacom stroji. Na kurze sa mamičky  oboznámili so základnými operáciami na stroji, ako správne namotávať cievky, ako navliekať hornú niť, taktiež si vyskúšali základné programy, ktoré stroj ponúka. Naučili sa špendliť  a strihať si látku.  Aj keď sa už dospelé ženy zo začiatku ostýchali, postupne  sa do rozhovoru a práce  začali zapájať.  Prvotné obavy zo strany kurzistiek  zo šitia vystriedalo odhodlanie a nadšenie.  Zo šitia vznikla radosť a dobrá nálada, keď videli, ako im pod rukami vzniká nejaký výrobok, ktorý im skrášli ich pohovky. Ušili si za pomoci žiačok a majsteriek nášho  učilišťa dekoratívnu obliečku na vankúš.

              Tvorenie šitím sa stalo zábavným aj v dnešnom zrýchlenom svete. Celý kurz sa niesol v príjemnej atmosfére.

              Mgr. Magdaléna Cinová a Mgr. Martina Zeleňáková

            • Deň Rómov – Romano ďives

            • Deň Rómov sa oslavuje od roku 1990 každoročne 8. apríla. Tento významný deň nám pripomína bohatosť zachovanej rómskej kultúry, rodových a rodinných tradícií, duchovnú kultúru, históriu a Romipen (rómstvo) ľudí, ktorí žijú v Európe takmer tisíc rokov a sú najväčšou európskou etnickou menšinou... Pri tejto príležitosti sa žiaci našej školy zúčastnili tvorivej dielne, ktorú realizovalo „Komunitné centrum Svidník, miesto pre rozvoj a vzdelávanie marginalizovanej komunity“ v spolupráci s Podduklianským osvetovým strediskom. Žiaci si sami podľa vlastných predstáv vyzdobili tričko, ktoré si mohli zobrať a tiež si vyskúšali tkanie na tkáčskom stave. Ďakujeme za možnosť zúčastniť sa tvorivej dielne a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            • Deň učiteľov

            • "Jeden deň s dobrým učiteľom je viac ako tisíc dní usilovného samoštúdia."

                                                                                                              J.A. Komenský

              Láskavý pohľad, nekonečno trpezlivosti a srdce každý deň na dlani... Viesť človeka od útlej mladosti k poznávaniu krásy a pravdy je vznešeným poslaním tých, ktorých v živote zdobí meno UČITEĽ. Každý z nás mal svojho prvého učiteľa, ktorého miloval pre jeho láskavosť, múdrosť, ochotu pomáhať v prvých krokoch veľkého sveta. Učiteľ je ten, ktorý má v sebe tú zázračnú silu pretvárať detskú dušu, otvárať jej brány poznania dokorán. Milé kolegyne, milí kolegovia želáme Vám veľa zdravia, aby učenie bolo pre Vás výzvou, radosť hnacím motorom, tvorivosť krídlami, škola hrou, ktorá Vás bude ešte dlho baviť. Pri príležitosti Dňa učiteľov boli naši milí kolegovia PaedDr. Ľubomíra Varganinová a Mgr. Štefan Cupák ocenení  za svoju dlhoročnú prácu v školstve.

            • Marec – mesiac knihy

            • V rámci rozvíjania čitateľskej gramotnosti sme v našej škole uskutočnili aktivitu „Starší žiaci čítajú mladším“. Žiaci druhého stupňa veľmi ochotne navštívili svojich mladších spolužiakov, ktorým prečítali  krásne rozprávky. Čítaním a počúvaním si žiaci rozvíjajú slovnú zásobu, predstavivosť, získavajú vedomosti. Zdokonaľujú sa v správnosti a rýchlosti čítania a čo je najdôležitejšie, učia sa čítať s porozumením, rozumieť obsahu. Objavujú svet kníh, svet imaginácie, ktorý patrí len im. Aktivita mala veľký úspech, preto by sme v nej chceli pokračovať. Nezabúdajme: „ Čitateľom sa človek nenarodí, čitateľom sa človek stáva.“

            • Ponožková výzva

            • 21. marec - je Svetový deň Downovho syndrómu, ktorý šíri osvetu o inakosti už 10 rokov. Dátum Svetového dňa Downovho syndrómu je zložený z číslic 21 a 3, nakoľko ide práve o trizómiu chromozómu 21. Oficiálne sa oslavuje od roku 2012. Jedna z aktivít počas osláv Svetového dňa Downovho syndrómu je od začiatku spojená s Ponožkovou výzvou, keď si ľudia na znak spolupatričnosti s „downíkmi“ obúvajú v deň osláv na každú nohu inú ponožku. Tým deklarujú, že hoci je každá iná, patria k sebe a iba spolu môžu plniť svoju funkciu plnohodnotne. Tvar ponožiek otočených opačne a spojených pätou tiež pripomína tvar chromozómového páru, čo symbolizuje najrozšírenejšiu formu chromozómovej anomálie u ľudí – Downov syndróm. Do tejto aktivity sme sa zapojili aj my v našej škole. Učitelia primeranou formou oboznámili žiakov s týmto ochorením. Takto spolu dokážeme šíriť porozumenie a rešpekt k rozdielnosti.

            • Partnerské vzťahy

            • 19. marca 2024 sa v našej škole uskutočnila prednáška, ktorú si pre dievčatá druhého stupňa pripravila psychologička Mgr. Renáta O´Tooleová, týkajúca sa partnerských vzťahov. Partnerské vzťahy sú dôležitou súčasťou našich životov. Aj keď sa dievčatá zo začiatku ostýchali, postupne  sa do rozhovoru začali zapájať. Keďže to bola jedna zo série prednášok veríme, že pre dievčatá to bude stále prirodzenejšie, veď každý z nás túži po láske. Je to naša najhlbšia túžba a naozajstný prameň šťastia, spokojnosti a zdravia.

            • Sviatky jari

            • SVIATKY JARI - posolstvo obety a vzájomnej lásky, čas mágie, zázrakov, korbáčov aj kraslíc. Pri tejto príležitosti aj naše elokované pracovisko Giraltovce prispelo svojimi nápadmi a tvorbou výstavky s touto tematikou. Dňa 14.03.2024 sme spolu so žiakmi nainštalovali výstavu v priestoroch MsÚ Giraltovce, ktorý je organizátorom veľkonočnej výstavy. Dúfame, že touto aktivitou prispejeme k príjemnému prežitiu veľkonočných sviatkov. 

            • Návšteva knižnice v našom meste

            • Dobré ráno kamaráti,
              knižky máme všetci radi.
              Koľko je v nich tajomstva,
              kto počúva, ten to vie:
              Bývajú v nich rozprávky,
              a nádherné obrázky,
              aj veselé básničky,
              riekanky a pesničky.

              Dňa 5.3.2024 v rámci mesiaca knihy sme s deťmi ŠMŠ navštívili Mestskú knižnicu v Giraltovciach. Cieľom návštevy knižnice bolo, aby sa deti oboznámili s tým, čo je  to knižnica, kto je pani knihovníčka a čo vykonáva. Zároveň sa deti dozvedeli ako sa môžu stať čitateľmi, aké sú pre nich vhodné knihy a ako sa s knihou zaobchádza. Najviac sa deťom páčili rozprávkové knihy s farebnou kreslenou ilustráciou. Touto cestou chceme vyjadriť poďakovanie pracovníčke knižnice Michaele Marcinovej za jej zaujímavé rozprávanie o knižkách.  

            • Vzťahy na pracovisku

            • 27. februára 2024 zamestnanci našej školy absolvovali prednášku na tému „ Vzťahy na pracovisku“, ktorú prezentovala Mgr. Valéria Surmajová, riaditeľka, psychologička CPaP v Stropkove. Dobré vzťahy v práci neovplyvňujú len našu prácu a výkony v nej, ale aj celkovú životnú spokojnosť. Keďže veľa ľudí trávi v práci viac času ako pri akejkoľvek inej každodennej činnosti, je dôležité, aby sa v nej cítili prepojení a podporovaní kolegami, šéfmi i podriadenými. Pozitívne vzťahy na pracovisku  nielenže zvyšujú spokojnosť s prácou, ale sú aj významným stimulátorom produktivity. Ako každý medziľudský vzťah, aj ten pracovný odzrkadľuje premenlivé a dynamické spektrum kvality. Pozitívne interakcie môžu byť zdrojom obohatenia a vitality, ktorý pomáha a povzbudzuje jednotlivcov, skupiny a organizácie ako celok, aby prosperovali, rozvíjali sa a prekvitali. Pozitívne interakcie na pracovisku sa vyznačujú dôverou, vzájomným rešpektom a aktívnou angažovanosťou. Naopak, negatívne interakcie na pracovisku majú potenciál byť zdrojom psychického utrpenia a vyčerpania. Tieto negatívne väzby na pracovisku sú zväčša charakterizované nevraživosťou, vylúčením alebo vyhýbaním sa, čo môže spôsobiť stres a pracovnú nespokojnosť. S množstvom času, ktorý trávime v práci, je nevyhnutné, aby sa zamestnanci cítili prepojení a podporovaní prostredníctvom pozitívnych sociálnych vzťahov. Podnetná prednáška bola poprepájaná aktivitami, ktoré nás rozosmiali ale aj prinútili zamyslieť sa. Veríme, že si z nej každý zobral to, čo ho zaujalo a obohatilo.

            • Aktualizačné vzdelávanie

            • 26. februára - 1. marca 2024 v čase jarných prázdnin pedagogickí a odborní zamestnanci našej školy absolvovali aktualizačné vzdelávanie v oblasti digitálnych technológií. Cieľom vzdelávania bolo rozvíjať profesijné kompetencie pedagogických a odborných zamestnancov, potrebné na tvorivú implementáciu digitálnej gramotnosti do praxe podľa potrieb školy. Na základe vyhodnotenia spätnoväzobných hárkov vzdelávanie splnilo svoj cieľ. Ďakujeme lektorovi vzdelávacieho programu Mgr. Jánovi Šelepcovi za trpezlivosť a profesionálny prístup.

            • „Alkohol, drogy, fajčenie“ - beseda

            • 22. februára 2024 sa starší žiaci našej školy zúčastnili prednášky na tému „Alkohol, drogy, fajčenie“, ktorú si pre nich pripravila p. Pavličková, pracovníčka RÚVZ vo Svidníku. Žiaci získali veľa užitočných informácií. Alkohol je omamná látka vyvolávajúca zmeny vo vnímaní a v správaní sa človeka, ktorú obsahujú niektoré nápoje. Keďže alkohol je návykový (telo si naň zvykne a vyžaduje ho čoraz viac), zaraďujeme ho medzi drogy.  Opitý človek často nevie, čo hovorí ani čo robí. Drogy sú návykové látky, ktorých užívaním sa stávame od nich závislými, čo znamená, že už nedokážeme bez nich žiť. Preto sú veľmi nebezpečné. Najprv nám poskytujú príjemné zážitky. Náš organizmus si však vyžaduje ich pravidelné dodávanie  a neskôr zvyšovanie dávok, aby sme sa pri ich nedostatku necítili zle. Keby sme ich chceli prestať neskôr užívať, už nie sme toho schopní. Cigarety tiež patria medzi návykové látky. Alkohol, drogy a fajčenie sú nebezpečnou pliagou, ktorá ničí ľudské zdravie. Prednáška sa žiakom páčila, na vlastnej koži si vyskúšali test na nikotín a okuliare imitujúce opitosť. Ďakujeme p. Pavličkovej z RÚVZ zo Svidníka za cenné informácie a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            • Pochvala

            • Mladší žiaci našej školy sa 21.februára 2024 zúčastnili druhej zo série besied, ktoré si pre nich pripravila Mgr. Jana Ducárová, sociálna pedagogička CPaP vo Svidníku. Beseda bola venovaná pochvale, či už seba samého alebo niekoho iného. Pochvala - prejavenie uznania, spokojnosti a láskavý prístup. Vo výchove je účinnejšia ako pokarhanie. Motivuje dieťa k tomu, aby poslúchalo, pomáha formovať jeho osobnosť. Vzájomné zdieľanie týchto informácií o pochvale  bolo veľmi spontánne, taktiež aj pripravené aktivity žiakov bavili. Tešíme sa na ďalšie stretnutie a ďakujeme.

            • Láskavosť cez sladkosť

            • My učitelia a žiaci elokovaného pracoviska v Giraltovciach sme sa rozhodli zapojiť do aktivít, ktoré organizuje verejná facebooková skupina ,,Láskavosť cez sladkosť“. Láskavosť je prospešný čin vykonaný pre niekoho. Radosť je spontánna, vnútorná emocionálna reakcia na príjemnú situáciu. Navonok sa prejavuje rôzne od úsmevu až po radostné výkriky. Myšlienku naplniť svet pozitívnym myslením a radosťou sme zrealizovali dňa 21.02.2024 a obdarili denný stacionár Jar života a pracovníčky Terénnej sociálnej práce v Giraltovciach. Vyčarovali sme úsmev a prekvapenie na tvárach klientom zariadenia denného stacionára a spomínaným  pracovníčkam. V našom prípade obdarovania, radostné výkriky neboli, ale boli vďačné úsmevy všetkých obdarovaných. Upiekli sme pre nich sladkosti v podobe báboviek –vanilkovo kakaovú s brusnicami, vanilkovo kakaovú s čučoriedkami, vanilkovo kakaovo škoricovú. Veríme, že táto akcia nebude poslednou a budeme aj naďalej môcť spríjemňovať a prekvapovať.

            • Valentínska pošta

            • Dňa 14. 02. v deň sviatku sv. Valentína sa na našej škole uskutočnilo rozdávanie valentínskej pošty. Počas pondelka a utorka mohli žiaci vhodiť svoj odkaz do škatule vo vestibule školy. Mali tak šancu ukázať svojim spolužiakom, že im na nich záleží. Mnohí túto šancu využili a potešili tak svojich kamarátov. Poslali im milý odkaz alebo malý darček. Dostávanie valentínok neobišlo ani niektorých učiteľov. Veríme, že akcia bola úspešná a stane sa z nej pekná každoročná tradícia.

            • Karneval

            • „ Jeden, dva, tri, štyri, päť, pravú ruku zdvihnem hneď. Potom ľavú hore dám, tak rukami zamávam. Mávam nimi vpravo, vľavo, dopredu a dozadu, veď sa predsa veľmi teším na tú veľkú parádu. Už sa blíži jupí – júú, náš karneval je už tu.“

              Tým karnevalovým dňom bola pre žiakov našej školy vo Svidníku aj v Giraltovciach streda, 31. januára 2024. Najskôr sa žiaci v triedach pripravili, presunuli sa do vestibulu školy a do triedy ŠMŠ (Giraltovce). Karneval sme začali prehliadkou všetkých zúčastnených masiek. Masky boli jedna krajšia ako druhá, veľmi pekné a nápadité. Potom sa už začala pravá karnevalová zábava. Najkrajšie masky boli ohodnotené cenami. Našim žiakom z Giraltoviec spestrili panie učiteľky karneval zábavnými hrami. Už teraz sa tešíme na budúcoročný karneval.

            • Návšteva Vojenského historického múzea

            • Pri príležitosti výročia oslobodenia mesta Svidník 19. januára 1945 žiaci našej školy navštívili Vojenské historické múzeum. Múzejné oddelenie Svidník je súčasťou Vojenského historického múzea so sídlom v Piešťanoch. Svojou činnosťou nadväzuje na tradície Dukelského múzea, ktoré vzniklo v roku 1965. Priestory múzejného oddelenia boli slávnostne sprístupnené 4. 10. 1969 pri príležitosti osláv 25. výročia Karpatsko-duklianskej operácie.V objekte múzejného oddelenia sú expozičné, depozitárne a administratívne priestory. Vojenské historické múzeum - Múzejné oddelenie Svidník registruje v súčasnosti 10 114 zbierkových predmetov. Múzejné oddelenie sa špecializuje na dokumentáciu vojenských dejín Slovenska bezprostredne pred a počas 1. svetovej vojny vo Východných Karpatoch, medzivojnového obdobia a obdobia 2. svetovej vojny s akcentom na priebeh Karpatsko-duklianskej operácie, partizánske hnutie a oslobodzovanie územia Slovenska v rokoch 1944 - 1945. Na prezentáciu dokumentovaných reálií slúži pre návštevníkov centrálna expozícia. Žiaci boli expozíciou a výkladom pracovníka múzea nadšení. Veríme, že im návšteva múzea dala možnosť spoznať našu históriu.

            • NOVÝ ROK 2024

            • Len nedávno sme prežívali najkrajšie sviatky v roku, ktoré do našich duší vniesli nezameniteľnú vôňu ihličia, medovníčkov, škorice, vanilky a všakovakých dobrôt. A už je tu nový rok, ktorý sa spája s plánmi, predsavzatiami a cieľmi, ktoré by sme chceli uskutočniť v súkromnom aj v pracovnom živote, zároveň je časom hodnotenia toho, čo sme prežívali a urobili v uplynulom roku. Na prahu nového roka prajeme všetkým učiteľom, zamestnancom školy, žiakom a rodičom pevné zdravie, veľa tvorivých síl, radosť, spokojnosť, správne rozhodnutia, úctu a lásku vašich blízkych. Nech je Nový rok 2024 plný správnych rozhodnutí a radostných stretnutí.

            • Vianočné stretnutie

            • Zvoní, zvoní zvonček malý, Vianoce sú pred dverami, rozvoniava celý dom, vianočný je plný stôl... Vianoce vždy boli a budú najkrajším obdobím roka. Či už sú so snehom alebo bez, či sú s kopou darčekov alebo len s malou drobnosťou, sú to hlavne sviatky pokoja, lásky a radosti. Je to čas, kedy sa na chvíľu zastavíme a vychutnávame si toto magické obdobie. Po roku sme sa aj mi v našej škole stretli ako jedna rodina pri krásne prestretom vianočnom stole. Chutila nám výborná kapustnica aj skvelá bábovka. Atmosféra bola krásna, sviatočná, vianočná.....a samozrejme nechýbali darčeky. Prajeme Vám spokojné, láskou a porozumením naplnené vianočné sviatky.