• Burza

            • Jarné obdobie je aj o upratovaní. Aj naše skrine sme sa snažili upratať, keďže sa nám plnili a ostávali v nich veci, ktoré sú síce pekné, moderné. Niektoré dokonca aj nové, ale už sa nám zunovali, či nám nesedeli a bolo nám ľúto ich len tak vyhodiť. Tak sme sa rozhodli pre burzu oblečenia, prečo nepotešiť niekoho iného pomocou charitatívnej činnosti. Burza je osobitný druh organizovaného trhu, kúp, predaj a daruj, čo v našom prípade neplatilo – v našom prípade to bolo darovanie oblečenia. Uskutočnila sa 24.04.2024 v priestoroch chodby Spojenej školy internátnej, elokované pracovisko Giraltovce. Vzhľadom na veľký záujem budeme v tejto charitatívnej činností pokračovať aj v budúcnosti.

            • Vyčisťme si naše mesto

            • Takto znela výzva samosprávy mesta Giraltovce k zapojeniu sa do akcie, ktorou si pripomíname, že aj Zem má svoj sviatok.  Slávime ho každoročne 22. apríla. Výnimkou nebol ani tento rok 2024. Výzva bola pozvánkou pre všetkých, ktorým nie je ľahostajné životné prostredie a úroveň prostredia nášho mesta. Išlo o dobrovoľnú aktivitu, do ktorej sme sa bez akejkoľvek váhavosti rozhodli zapojiť aj my, žiaci a pedagógovia Spojenej školy internátnej Svidník - elokovaného pracoviska Giraltovce. Zber odpadkov a skrášlenie prostredia sme realizovali v areáli CVČ. Bol to príjemný a hlavne prospešný deň pre všetkých nás. Cieľom daného dňa bola potreba zdôrazniť ochranu životného prostredia, prevzatie definitívnej zodpovednosti za dianie na Zemi a to nielen v tento deň alebo mesiac, ale počas celého roka.

            • Nechcené tehotenstvo

            • Sexuálny život tvorí dôležitú stránku partnerského života. Patrí k plnohodnotnému životu a bez neho by nemohlo dôjsť k najkrajšiemu humánnemu cieľu v živote ženy- stať sa matkou. No, čo v prípade, ak k sexuálnemu životu pristupujeme nezodpovedne? Práve touto témou nás 22. apríla 2024 prostredníctvom besedy sprevádzala pani Daniela Macáková, ktorá v zdravotníctve pôsobí viac než 4O rokov. Žiakov PŠ a OU EP v Giraltovciach sa snažila poučiť o možných rizikách skorého sexuálneho života. Uviedla, že ohrozenou skupinou v otázke nechceného tehotenstva sú najmä neplnoleté dievčatá. Takéto zistenie je pre nich väčšinou prekvapením a stotožnenie sa s daným faktom môže byť pre nich náročné. Zároveň zdôraznila, ako dôležité je nechcenému tehotenstvu predchádzať. Za dôležité v tomto ohľade je potrebná dostatočná osveta, ktorá by sa mala dostať k dospievajúcej mládeži vhodnou formou a v správnej miere. 

              Ako uviedla v závere besedy "Všetci by mali zodpovedne pristupovať k sexualite a následne k rodičovstvu, čo znamená, naplánovať si rodičovstvo, správne sa rozhodnúť a niesť úplnú zodpovednosť za svoj život“.

              Touto cestou ďakujeme pani Daniele Macákovej za vzácne rady. Veríme, že sa pri podobných témach opäť čoskoro stretneme.

            • Šijeme pre domácnosť- minikurz šitia

            • Vzťahy sú dôležitou súčasťou našich životov. Aj v našej škole pracujeme na skvalitňovaní medziľudských vzťahov, čoho výsledkom je  zvýšený záujem o štúdium a v konečnom dôsledku aj kvalitný vzťah učiteľ - žiak – rodič...

              17. apríla  2024 sa v  Elokovanom pracovisku  v Giraltovciach (SŠI Svidník) zrealizoval minikurz, ktorý pre mamičky našich žiačok  z odborného učilišťa  pripravila Bc. Hana Hajdová -  rozvojová pracovníčka z Rozvojového centra v Lascove. Kurz bol určený pre úplné začiatočníčky, ktoré ešte nešili na šijacom stroji. Na kurze sa mamičky  oboznámili so základnými operáciami na stroji, ako správne namotávať cievky, ako navliekať hornú niť, taktiež si vyskúšali základné programy, ktoré stroj ponúka. Naučili sa špendliť  a strihať si látku.  Aj keď sa už dospelé ženy zo začiatku ostýchali, postupne  sa do rozhovoru a práce  začali zapájať.  Prvotné obavy zo strany kurzistiek  zo šitia vystriedalo odhodlanie a nadšenie.  Zo šitia vznikla radosť a dobrá nálada, keď videli, ako im pod rukami vzniká nejaký výrobok, ktorý im skrášli ich pohovky. Ušili si za pomoci žiačok a majsteriek nášho  učilišťa dekoratívnu obliečku na vankúš.

              Tvorenie šitím sa stalo zábavným aj v dnešnom zrýchlenom svete. Celý kurz sa niesol v príjemnej atmosfére.

              Mgr. Magdaléna Cinová a Mgr. Martina Zeleňáková

            • Deň Rómov – Romano ďives

            • Deň Rómov sa oslavuje od roku 1990 každoročne 8. apríla. Tento významný deň nám pripomína bohatosť zachovanej rómskej kultúry, rodových a rodinných tradícií, duchovnú kultúru, históriu a Romipen (rómstvo) ľudí, ktorí žijú v Európe takmer tisíc rokov a sú najväčšou európskou etnickou menšinou... Pri tejto príležitosti sa žiaci našej školy zúčastnili tvorivej dielne, ktorú realizovalo „Komunitné centrum Svidník, miesto pre rozvoj a vzdelávanie marginalizovanej komunity“ v spolupráci s Podduklianským osvetovým strediskom. Žiaci si sami podľa vlastných predstáv vyzdobili tričko, ktoré si mohli zobrať a tiež si vyskúšali tkanie na tkáčskom stave. Ďakujeme za možnosť zúčastniť sa tvorivej dielne a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            • Deň učiteľov

            • "Jeden deň s dobrým učiteľom je viac ako tisíc dní usilovného samoštúdia."

                                                                                                              J.A. Komenský

              Láskavý pohľad, nekonečno trpezlivosti a srdce každý deň na dlani... Viesť človeka od útlej mladosti k poznávaniu krásy a pravdy je vznešeným poslaním tých, ktorých v živote zdobí meno UČITEĽ. Každý z nás mal svojho prvého učiteľa, ktorého miloval pre jeho láskavosť, múdrosť, ochotu pomáhať v prvých krokoch veľkého sveta. Učiteľ je ten, ktorý má v sebe tú zázračnú silu pretvárať detskú dušu, otvárať jej brány poznania dokorán. Milé kolegyne, milí kolegovia želáme Vám veľa zdravia, aby učenie bolo pre Vás výzvou, radosť hnacím motorom, tvorivosť krídlami, škola hrou, ktorá Vás bude ešte dlho baviť. Pri príležitosti Dňa učiteľov boli naši milí kolegovia PaedDr. Ľubomíra Varganinová a Mgr. Štefan Cupák ocenení  za svoju dlhoročnú prácu v školstve.

            • Marec – mesiac knihy

            • V rámci rozvíjania čitateľskej gramotnosti sme v našej škole uskutočnili aktivitu „Starší žiaci čítajú mladším“. Žiaci druhého stupňa veľmi ochotne navštívili svojich mladších spolužiakov, ktorým prečítali  krásne rozprávky. Čítaním a počúvaním si žiaci rozvíjajú slovnú zásobu, predstavivosť, získavajú vedomosti. Zdokonaľujú sa v správnosti a rýchlosti čítania a čo je najdôležitejšie, učia sa čítať s porozumením, rozumieť obsahu. Objavujú svet kníh, svet imaginácie, ktorý patrí len im. Aktivita mala veľký úspech, preto by sme v nej chceli pokračovať. Nezabúdajme: „ Čitateľom sa človek nenarodí, čitateľom sa človek stáva.“