• „Alkohol, drogy, fajčenie“ - beseda

            • 22. februára 2024 sa starší žiaci našej školy zúčastnili prednášky na tému „Alkohol, drogy, fajčenie“, ktorú si pre nich pripravila p. Pavličková, pracovníčka RÚVZ vo Svidníku. Žiaci získali veľa užitočných informácií. Alkohol je omamná látka vyvolávajúca zmeny vo vnímaní a v správaní sa človeka, ktorú obsahujú niektoré nápoje. Keďže alkohol je návykový (telo si naň zvykne a vyžaduje ho čoraz viac), zaraďujeme ho medzi drogy.  Opitý človek často nevie, čo hovorí ani čo robí. Drogy sú návykové látky, ktorých užívaním sa stávame od nich závislými, čo znamená, že už nedokážeme bez nich žiť. Preto sú veľmi nebezpečné. Najprv nám poskytujú príjemné zážitky. Náš organizmus si však vyžaduje ich pravidelné dodávanie  a neskôr zvyšovanie dávok, aby sme sa pri ich nedostatku necítili zle. Keby sme ich chceli prestať neskôr užívať, už nie sme toho schopní. Cigarety tiež patria medzi návykové látky. Alkohol, drogy a fajčenie sú nebezpečnou pliagou, ktorá ničí ľudské zdravie. Prednáška sa žiakom páčila, na vlastnej koži si vyskúšali test na nikotín a okuliare imitujúce opitosť. Ďakujeme p. Pavličkovej z RÚVZ zo Svidníka za cenné informácie a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

            • Pochvala

            • Mladší žiaci našej školy sa 21.februára 2024 zúčastnili druhej zo série besied, ktoré si pre nich pripravila Mgr. Jana Ducárová, sociálna pedagogička CPaP vo Svidníku. Beseda bola venovaná pochvale, či už seba samého alebo niekoho iného. Pochvala - prejavenie uznania, spokojnosti a láskavý prístup. Vo výchove je účinnejšia ako pokarhanie. Motivuje dieťa k tomu, aby poslúchalo, pomáha formovať jeho osobnosť. Vzájomné zdieľanie týchto informácií o pochvale  bolo veľmi spontánne, taktiež aj pripravené aktivity žiakov bavili. Tešíme sa na ďalšie stretnutie a ďakujeme.

            • Láskavosť cez sladkosť

            • My učitelia a žiaci elokovaného pracoviska v Giraltovciach sme sa rozhodli zapojiť do aktivít, ktoré organizuje verejná facebooková skupina ,,Láskavosť cez sladkosť“. Láskavosť je prospešný čin vykonaný pre niekoho. Radosť je spontánna, vnútorná emocionálna reakcia na príjemnú situáciu. Navonok sa prejavuje rôzne od úsmevu až po radostné výkriky. Myšlienku naplniť svet pozitívnym myslením a radosťou sme zrealizovali dňa 21.02.2024 a obdarili denný stacionár Jar života a pracovníčky Terénnej sociálnej práce v Giraltovciach. Vyčarovali sme úsmev a prekvapenie na tvárach klientom zariadenia denného stacionára a spomínaným  pracovníčkam. V našom prípade obdarovania, radostné výkriky neboli, ale boli vďačné úsmevy všetkých obdarovaných. Upiekli sme pre nich sladkosti v podobe báboviek –vanilkovo kakaovú s brusnicami, vanilkovo kakaovú s čučoriedkami, vanilkovo kakaovo škoricovú. Veríme, že táto akcia nebude poslednou a budeme aj naďalej môcť spríjemňovať a prekvapovať.

            • Valentínska pošta

            • Dňa 14. 02. v deň sviatku sv. Valentína sa na našej škole uskutočnilo rozdávanie valentínskej pošty. Počas pondelka a utorka mohli žiaci vhodiť svoj odkaz do škatule vo vestibule školy. Mali tak šancu ukázať svojim spolužiakom, že im na nich záleží. Mnohí túto šancu využili a potešili tak svojich kamarátov. Poslali im milý odkaz alebo malý darček. Dostávanie valentínok neobišlo ani niektorých učiteľov. Veríme, že akcia bola úspešná a stane sa z nej pekná každoročná tradícia.

            • Karneval

            • „ Jeden, dva, tri, štyri, päť, pravú ruku zdvihnem hneď. Potom ľavú hore dám, tak rukami zamávam. Mávam nimi vpravo, vľavo, dopredu a dozadu, veď sa predsa veľmi teším na tú veľkú parádu. Už sa blíži jupí – júú, náš karneval je už tu.“

              Tým karnevalovým dňom bola pre žiakov našej školy vo Svidníku aj v Giraltovciach streda, 31. januára 2024. Najskôr sa žiaci v triedach pripravili, presunuli sa do vestibulu školy a do triedy ŠMŠ (Giraltovce). Karneval sme začali prehliadkou všetkých zúčastnených masiek. Masky boli jedna krajšia ako druhá, veľmi pekné a nápadité. Potom sa už začala pravá karnevalová zábava. Najkrajšie masky boli ohodnotené cenami. Našim žiakom z Giraltoviec spestrili panie učiteľky karneval zábavnými hrami. Už teraz sa tešíme na budúcoročný karneval.