• Ponožková výzva

            • 21. marec - je Svetový deň Downovho syndrómu, ktorý šíri osvetu o inakosti už 10 rokov. Dátum Svetového dňa Downovho syndrómu je zložený z číslic 21 a 3, nakoľko ide práve o trizómiu chromozómu 21. Oficiálne sa oslavuje od roku 2012. Jedna z aktivít počas osláv Svetového dňa Downovho syndrómu je od začiatku spojená s Ponožkovou výzvou, keď si ľudia na znak spolupatričnosti s „downíkmi“ obúvajú v deň osláv na každú nohu inú ponožku. Tým deklarujú, že hoci je každá iná, patria k sebe a iba spolu môžu plniť svoju funkciu plnohodnotne. Tvar ponožiek otočených opačne a spojených pätou tiež pripomína tvar chromozómového páru, čo symbolizuje najrozšírenejšiu formu chromozómovej anomálie u ľudí – Downov syndróm. Do tejto aktivity sme sa zapojili aj my v našej škole. Učitelia primeranou formou oboznámili žiakov s týmto ochorením. Takto spolu dokážeme šíriť porozumenie a rešpekt k rozdielnosti.

            • Partnerské vzťahy

            • 19. marca 2024 sa v našej škole uskutočnila prednáška, ktorú si pre dievčatá druhého stupňa pripravila psychologička Mgr. Renáta O´Tooleová, týkajúca sa partnerských vzťahov. Partnerské vzťahy sú dôležitou súčasťou našich životov. Aj keď sa dievčatá zo začiatku ostýchali, postupne  sa do rozhovoru začali zapájať. Keďže to bola jedna zo série prednášok veríme, že pre dievčatá to bude stále prirodzenejšie, veď každý z nás túži po láske. Je to naša najhlbšia túžba a naozajstný prameň šťastia, spokojnosti a zdravia.

            • Sviatky jari

            • SVIATKY JARI - posolstvo obety a vzájomnej lásky, čas mágie, zázrakov, korbáčov aj kraslíc. Pri tejto príležitosti aj naše elokované pracovisko Giraltovce prispelo svojimi nápadmi a tvorbou výstavky s touto tematikou. Dňa 14.03.2024 sme spolu so žiakmi nainštalovali výstavu v priestoroch MsÚ Giraltovce, ktorý je organizátorom veľkonočnej výstavy. Dúfame, že touto aktivitou prispejeme k príjemnému prežitiu veľkonočných sviatkov. 

            • Návšteva knižnice v našom meste

            • Dobré ráno kamaráti,
              knižky máme všetci radi.
              Koľko je v nich tajomstva,
              kto počúva, ten to vie:
              Bývajú v nich rozprávky,
              a nádherné obrázky,
              aj veselé básničky,
              riekanky a pesničky.

              Dňa 5.3.2024 v rámci mesiaca knihy sme s deťmi ŠMŠ navštívili Mestskú knižnicu v Giraltovciach. Cieľom návštevy knižnice bolo, aby sa deti oboznámili s tým, čo je  to knižnica, kto je pani knihovníčka a čo vykonáva. Zároveň sa deti dozvedeli ako sa môžu stať čitateľmi, aké sú pre nich vhodné knihy a ako sa s knihou zaobchádza. Najviac sa deťom páčili rozprávkové knihy s farebnou kreslenou ilustráciou. Touto cestou chceme vyjadriť poďakovanie pracovníčke knižnice Michaele Marcinovej za jej zaujímavé rozprávanie o knižkách.  

            • Vzťahy na pracovisku

            • 27. februára 2024 zamestnanci našej školy absolvovali prednášku na tému „ Vzťahy na pracovisku“, ktorú prezentovala Mgr. Valéria Surmajová, riaditeľka, psychologička CPaP v Stropkove. Dobré vzťahy v práci neovplyvňujú len našu prácu a výkony v nej, ale aj celkovú životnú spokojnosť. Keďže veľa ľudí trávi v práci viac času ako pri akejkoľvek inej každodennej činnosti, je dôležité, aby sa v nej cítili prepojení a podporovaní kolegami, šéfmi i podriadenými. Pozitívne vzťahy na pracovisku  nielenže zvyšujú spokojnosť s prácou, ale sú aj významným stimulátorom produktivity. Ako každý medziľudský vzťah, aj ten pracovný odzrkadľuje premenlivé a dynamické spektrum kvality. Pozitívne interakcie môžu byť zdrojom obohatenia a vitality, ktorý pomáha a povzbudzuje jednotlivcov, skupiny a organizácie ako celok, aby prosperovali, rozvíjali sa a prekvitali. Pozitívne interakcie na pracovisku sa vyznačujú dôverou, vzájomným rešpektom a aktívnou angažovanosťou. Naopak, negatívne interakcie na pracovisku majú potenciál byť zdrojom psychického utrpenia a vyčerpania. Tieto negatívne väzby na pracovisku sú zväčša charakterizované nevraživosťou, vylúčením alebo vyhýbaním sa, čo môže spôsobiť stres a pracovnú nespokojnosť. S množstvom času, ktorý trávime v práci, je nevyhnutné, aby sa zamestnanci cítili prepojení a podporovaní prostredníctvom pozitívnych sociálnych vzťahov. Podnetná prednáška bola poprepájaná aktivitami, ktoré nás rozosmiali ale aj prinútili zamyslieť sa. Veríme, že si z nej každý zobral to, čo ho zaujalo a obohatilo.

            • Aktualizačné vzdelávanie

            • 26. februára - 1. marca 2024 v čase jarných prázdnin pedagogickí a odborní zamestnanci našej školy absolvovali aktualizačné vzdelávanie v oblasti digitálnych technológií. Cieľom vzdelávania bolo rozvíjať profesijné kompetencie pedagogických a odborných zamestnancov, potrebné na tvorivú implementáciu digitálnej gramotnosti do praxe podľa potrieb školy. Na základe vyhodnotenia spätnoväzobných hárkov vzdelávanie splnilo svoj cieľ. Ďakujeme lektorovi vzdelávacieho programu Mgr. Jánovi Šelepcovi za trpezlivosť a profesionálny prístup.