• Medzinárodný deň stromov

            • Medzinárodný deň stromov sa každoročne oslavuje 20. októbra už od roku 1872, kedy s touto myšlienkou prišiel novinár J. Sterling Morton. Bol zástancom myšlienky, že prítomnosť stromov v okolí zlepšuje klímu ako aj pôdne vlastnosti. Pri príležitosti  dňa stromov žiaci našej školy spoločne s dobrovoľníkmi projektu Krajší deň vysadili v areáli nemocnice štrnásť stromčekov, ktoré skrášlia jej okolie.

            • Október - mesiac úcty k starším

            • „Život je ako chlieb. Časom vždy tvrdší a tvrdší. Ale čím menej ho zostáva, tým viac si ho ceníš.“                                                                                                             I. Montanelli

              Október je charakterizovaný ako mesiac úcty k starším. V živote človeka sú okamihy, keď si uvedomujeme, čo znamenajú roky i jeseň života. Poďakujme preto našim starým rodičom, ktorí tvrdo pracovali, aby sa nám žilo lepšie. Ťažko odreté ruky našich starých rodičov by mali byť aj vzorom dnešnej doby avšak opak je pravdou. Nezabúdajme na našich starkých, zaujímajme sa o nich, spýtajme sa ich ako sa majú, aké okamihy si napr. pamätajú zo svojho detstva. A nezabúdajme, že úctu by sme im mali prejavovať stále nielen počas tohto mesiaca. V spolupráci s Mgr. Ivanou Vojtašekovej, PhD. sociálnou pracovníčkou a koordinátorkou dobrovoľníckeho centra Krajší deň vo svidníckej nemocnici aj žiaci našej školy spríjemnili návštevou a milými darčekmi čas starkým, ktorých choroba prinútila byť na nemocničnom lôžku, mimo domova. Spolu s učiteľmi pripravili krásne pozdravy s prekvapením. Všetkým želáme veľa zdravia a skorý návrat domov.

            • Jeseň

            • Zber lesných plodov

              Jeseň je obdobím umeleckých diel prírody a pestrofarebným zázrakom. Jedno z najkrajších ročných období v roku ponúka našim deťom v špeciálnej  materskej škole mnoho príležitosti na zaujímavé hry a aktivity. Dňa 28. septembra 2023  sme za krásneho slnečného počasia  zrealizovali aktivitu ,, Zber lesných plodov“ v Parku Mieru v Giraltovciach. Cieľom aktivity bolo vnímať krásu okolitej prírody. Pozorovať a nazbierať čo najviac plodov z okolitých stromov a kríkov,  ako napr. gaštany, šišky, lieskové oriešky, ale aj  mnoho iných plodov a pestrofarebných listov. Deti si medzi sebou vymieňali nazbierane lesné plody, navzájom sa predbiehali a tešili z vyzbieraného množstva. Touto aktivitou sme u detí rozvíjali predstavivosť, fantáziu, praktické zručnosti a estetické cítenie. Na tejto milej jesennej aktivite sa podieľala dobrá nálada šťastné úsmevy detí.

              Mgr. Monika Haleková, Mgr. Lenka Katriňaková

            • Svetový deň mlieka

            • 27. september

              Svetový deň mlieka v školách je medzinárodnou každoročnou udalosťou podporovanou a propagovanou od roku 2000 Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo. Mlieko a mliečne produkty pomáhajú naplniť požiadavky na plnohodnotnú výživu rastúceho organizmu. Podstatou tohto dňa je vyzdvihnutie významu mlieka v školách. Je to spôsob, ako sa zamerať na pomoc deťom, zvýšiť ich povedomie, upozorniť na dôležitosť pitia mlieka a na jeho zdravotné prínosy pre rastúce deti. O význame mlieka pre náš organizmus sa žiaci našej školy dozvedeli im primeraným spôsobom, rozhovormi a prezentáciami. V závere vydareného dopoludnia si žiaci pochutili na výbornom pudingu, ktorý im pripravili naši učni spolu s majstrami odborného výcviku.

            • Jesenné cvičenie v prírode

            • Posledné príjemné slnečné počasie sme v našej škole využili na jesenné cvičenie v prírode. Žiaci prišli športovo oblečení a s dobrou náladou. Počas prvej vyučovacej hodiny si zopakovali a preskúšali teoretické vedomosti z oblasti zdravotnej prípravy, ochrany prírody, riešenia mimoriadnej situácie a dopravnej výchovy. Potom na nich čakali praktické ukážky zdravotnej prípravy, ktoré im sprostredkovali študenti Strednej zdravotníckej školy milosrdného Samaritána vo Svidníku. Každý žiak si mohol na troch stanovištiach vyskúšať oživovanie, obväzovanie poranenia alebo Heimlichov manéver. Pre našich žiakov to bol skutočný zážitok. Po zdravotnej príprave sa triedy odobrali do prírody, kde súťažili v rôznych športových disciplínach. Celý deň sa na nás usmievalo slniečko a tak sme sa mohli tešiť z príjemného jesenného, ešte lúčmi nabitého dňa, plného zážitkov a zábavy.