• Deň Zeme

            • Oslavujme Deň Zeme každý deň

              Dnes kričí celá Zem.

              Má sviatok, už tomu rozumiem,

              ale ten krik je akýsi zúfalý.

              Smutný a nešťastný: "Kde sme sa to dostali"?

              V rybníku, kde žili rybky,

              plávajú dnes igelitky.

              V potôčkoch kde boli raky,

              umývajú nákladiaky.

              Vzduch je plný prachu, smogu,

              zabránime spolu tomu ?

              Pozbierame igelitky,

              nech je miesto aj pre rybky.

              Nepustíme nákladiaky,

              na miesta kde žijú raky. 

              Vyčistíme jazierka,

              poďte Zuzka, Lucka, Terka.

              Roboty nás čaká dosť,

              zemeguli pre radosť.

              Prvýkrát sa životodarnej planéte právom určil "Deň" v kalendári v roku 1970. Bolo to presne 22. apríla 1970 a vyhlásil ho americký senátor Gaylord Anton Nelson. Zem je náš život, je náš domov, je našou láskou, je naším šťastím, našou radosťou, jednoducho, naším bytím.  Práve preto by sa ľudia mali zamyslieť nad tým, ako ju chrániť, ako sa o ňu starať, ako ju zveľadiť. Žiaci našej školy sa zúčastnili osláv Dňa Zeme, ktoré organizovalo mesto Svidník s bohatým programom: analýza odpadu, tanečný program, módna prehliadka, eco stánky, hry a maľovanie na tvár, detský kútik, smetiarske auto a komunálna technika. Veríme, že si tento deň užili a niečo sa aj naučili.

            • Dni Rómov - Romano ďives

            • Medzinárodný deň Rómov

              8. apríla si spoločnosť pripomína najmä snahu Rómov o sebaurčenie a uznanie za národnostnú menšinu. V tento deň je na mnohých miestach na Slovensku aj v Európe oslavovaná rómska kultúra, história a tradície. Medzi takéto mestá patrí aj mesto Svidník. Aktivít spojených s oslavou Dňa Rómov sa zúčastnili aj žiaci našej školy, a to tvorivých dielní v Podduklianskom osvetovom stredisku a kvízu v Podduklianskej knižnici. Pri prvej aktivite  si žiaci vyskúšali prácu na tkáčskom stroji a pri druhej aktivite si zmerali sily s rovesníkmi zo základných škôl vo vedomostnom kvíze.

            • Deň učiteľov

            • 28.marec – Deň učiteľov

              „Keď chceme byť múdri a s nami celý svet, učme ľudí. Učiť nie, aby sme učili, ale aby vedeli. Vedieť nie, aby vedeli, ale aby položili ruku k činu.“

              J.A.Komenský

              Láskavý pohľad, nekonečno trpezlivosti a srdce každý deň na dlani... Viesť človeka od útlej mladosti k poznávaniu krásy a pravdy je vznešeným poslaním tých, ktorých v živote zdobí meno UČITEĽ. Každý z nás mal svoju prvú pani učiteľku, ktorú miloval pre jej láskavosť, múdrosť, ochotu pomáhať v prvých krokoch veľkého sveta. Učiteľ je ten, ktorý má v sebe tú zázračnú silu, pretvárať detskú dušu, otvárať jej brány poznania dokorán. Milé kolegyne, milí kolegovia želáme Vám veľa dní naplnených šťastím a zdravím, prežiarených slnečnými lúčmi a osviežujúcim vánkom, prepletených pocitom spokojnosti a vďakou detí, ktoré svojim úsilím modelujete v múdrych a dobrých ľudí...Pri príležitosti Dňa učiteľov bola naša milá kolegyňa Mgr. Nadežda Matkobišová za svoju dlhoročnú prácu ocenená RÚŠS v Prešove.

            • Prednes poézie a prózy

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prednes poézie a prózy.

              Máme tu marec, ktorý sa už odpradávna spája nielen s príchodom jari, obdobia, kedy sa príroda opäť prebúdza k životu a kvitne v plnej svojej kráse, ale aj s neutíchajúcim zdrojom vedomostí a informácií, a síce s knihami. Knihy sú bránou do sveta poznania. Mnohí z vás ich nepochybne majú odložené nielen v poličke, ale i v srdci. Kniha od vynálezu kníhtlače patrí medzi neodmysliteľných spoločníkov mladých či starých. 

              J. A. Komenský povedal: „Nemilovať knihu, znamená nemilovať múdrosť a nemilovať múdrosť, znamená stávať sa hlupákom.“ Je dôležité, aby si deti vážili knihy  a potrebné ich viesť  k tomu, že knihy sú zdrojom zábavy, poučenia a vzdelania. Nech je vám práve marec inšpiráciou k tomu, aby ste vymenili obľúbený seriál za knihu. Veríme, že sa kniha  stane súčasťou každodenného života nás všetkých. Pri príležitosti mesiaca knihy sa v našej škole uskutočnila recitačná súťaž, ktorá bola rozdelená do dvoch častí. V prvej sa predstavili žiaci 2. - 4.ročníka, variantu B a ŠMŠ.V druhej sa predstavili žiaci 5. - 9.ročníka. Aj keď sa u niektorých prejavil strach či tréma nakoniec ju porazili a zarecitovali najlepšie ako vedeli. Veríme, že nabudúce budú výkony žiakov ešte lepšie.