• Vianoce

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianoce.

              Vianoce u nás v škole

              Vôňa koláčov vôkol sa rozlieha, Vianočnej nálade každý z nás podlieha. Zabudnime na smútok, zanechajme zvady, buďme k sebe milí, dobrí a majme sa radi. Prišiel čas Vianočný, zvonček tíško cinká, každému sa splní túžba, aspoň malilinká. Šťastné a veselé želajme si spolu, a potom spoločne k Štedrovečernému stolu. Ku krásne prestretému stolu sme si všetci spoločne zasadli aj mi v našej škole. Šikovní dospeláci spolu so žiakmi pripravili slávnostnú tabuľu, pri ktorej sme sa cítili ako jedna veľká rodina. Pochutili sme si na skvelej kapustnici, ,,marikli“ (rómske placky) a chutnom koláčiku. Veríme, že sme začali peknú tradíciu........a boli aj darčeky.

            • Betlehem

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Betlehem.

              „Najkrajší betlehem“

              Podduklianske osvetové stredisko vo Svidníku vyhlásilo vianočnú súťaž "O najkrajší betlehem 2022". Do okresnej súťaže sa zapojili žiaci základných škôl, mládež a dospelí zo špeciálnych škôl. Podobne ako minulý rok sa do súťaže zapojili aj žiaci našej školy. Učni z odborného učilišťa spolu s majstrami odborného výcviku vytvorili prekrásny betlehem. Odborná porota ohodnotila betlehemy vo všetkých súťažných kategóriách. Náš betlehem v sa III. kategórii umiestnil sa 1. mieste. Možno budeme mať šťastie a postúpi do finále „Medzinárodnej vianočnej súťaže betlehemov“ v Poľskom meste Dukla.

            • Stromček spolupatričnosti

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Stromček spolupatričnosti.

              Stromček spolupatričnosti

              Blížia sa najkrajšie sviatky roka. Vianoce majú na rozdiel od iných sviatkov stále svoje čaro. Väčšina z nás sa ich stále snaží oslavovať a pripomínať si hodnoty, ktoré si s nimi spájame. Pokoj, láska, čas s rodinou, snaha urobiť druhým radosť – to všetko nám ide počas Vianoc trochu lepšie ako inokedy. Zrazu sa nám podarí na chvíľu spomaliť, byť spolu, mať sa radi. Aj keď nám to zväčša vydrží len jeden večer, je to pekné. To všetko sú krásne, (nielen) kresťanské hodnoty. Adventné obdobie je asi tým najkrajším obdobím v roku, kedy majú ľudia k sebe o čosi viac bližšie, sú súdržnejší, vyjadrujú svoju solidaritu, príslušnosť k sebe navzájom, jedným slovom spolupatričnosť. Žiaci našej školy vyjadrili svoju spolupatričnosť prekrásnymi voňavými medovníkmi a ozdobami, ktorými ozdobili nielen stromček, ale aj priestory niektorých oddelení svidníckej nemocnice. Ďakujeme za spoluprácu Mgr. Ivane Vojtašekovej PhD., sociálnej pracovníčke a koordinátorke dobrovoľníckeho centra Krajší deň a tešíme sa na ďalšiu.

            • Mikuláš

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikuláš.

              Do školy prišiel Mikuláš

              Sviatok svätého Mikuláša je milým zvykom a tradíciou všade na svete a neobišiel ani našu školu. „Mikuláš je dedko starý, vie on robiť veľké čary. Nadelí ti radosti, čižmu plnú sladkostí. Mikuláš je kúzelník, darčeky nám vykúzli. Ale iba pre takých, čo neboli cez rok zlí. Príď, Mikuláš, príď aj k nám, nemusíš však chodiť sám. Vezmi si aj priateľov, privíta vás celý dom!“ On aj prišiel a nebol sám. Spolu s ním prišli anjeličkovia, sobík a šikovné deti, ktoré nám predviedli krásne tanečné vystúpenie. Aby Mikuláš našiel cestu ku našim deťom pomáhali mu pracovníci CVČ vo Svidníku, ktorým ďakujeme za darčeky a spoluprácu. Už teraz sa tešíme na budúci rok.

            • Deň bez fajčenia

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň bez fajčenia.

              Svetový deň bez fajčenia

              Každoročne je 20. november 2022 Svetový deň bez fajčenia alebo nefajčiarsky deň podporovaný Medzinárodnou úniou boja proti rakovine. V praktickej škole v našom elokovanom pracovisku v Giraltovciach bol tento deň venovaný prevencii, zvýšeniu informovanosti o negatívnom vplyve cigariet a cigaretového dymu na zdravie ľudí a o rizikách vzniku rôznych ochorení. Hlavným cieľom bolo žiakov presvedčiť, aby sa vzdali závislosti od fajčenia. Tento deň tiež ponúka príležitosť fajčiarom zamyslieť sa nad dôsledkami svojho zlozvyku, ktorý má často katastrofálne následky. Fajčenie ovplyvňuje aj nefajčiarov, ktorí sa často nedobrovoľne stávajú pasívnymi fajčiarmi. Rizikovú skupinu tvoria deti a mládež. Je zistené, že 90 percent fajčiarov začalo s týmto zlozvykom v mladosti. V súčasnosti sa hranica "prvej cigarety" posúva do stále nižšieho veku. Fajčenie a iné formy konzumácie tabaku sa na celom svete považujú za jednu z hlavných príčin chorobnosti a predčasnej úmrtnosti, ktorej sa dá predchádzať. Je nutné zamyslieť sa nad dôsledkami svojich zlozvykov, ktoré je tak jednoduché osvojiť si, žiaľ...

            • Tekvice

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tekvice.

              Ako sme skrášlili interiér nemocnice arm. generála L. Svobodu Svidník, a.s

              Práca je krátke slovo veľkého významu. Každodenná súčasť života, ktorá je dôležitou činnosťou a možnosťou sebarealizácie každého človeka, či už ide o človeka zdravého alebo s určitým postihnutím. Každý človek má potrebu tvoriť a byť ocenený. Platí to aj pre žiakov s mentálnym postihnutím. Potrebujú mať možnosť sebarealizácie, mať pocit, že ich snaha a námaha má zmysel, túžia cítiť radosť z výsledku svojej práce. A k tomu im vo veľkej miere pomáhajú naši šikovní, kreatívni pedagógovia, ktorí s nimi pracujú. Preto sme s nadšením prijali možnosť podieľať sa na skrášlení interiéru svidníckej nemocnice, ktorú nám ponúkla Mgr. Ivana Vojtašeková, PhD. sociálna pracovníčka a koordinátorka dobrovoľníckeho centra Krajší deň. Veríme, že naše tekvice spríjemnia čas pacientom, ktorí navštívia FRO-procedúry v nemocnici. Ďakujeme za príležitosť ukázať, čo naše deti za pomoci učiteľov dokážu.

            • Beseda

            • Beseda s príslušníkmi mestskej polície

              Kriminalita, šikanovanie, krádež, alkohol, ubližovanie, dôležité telefónne čísla… o tom všetkom našim žiakom porozprával v utorok 15. novembra 2022 pán Marián Mikita z Mestskej polície vo Svidníku, ktorý nás navštívil spolu so svojimi kolegami. Žiaci sa počas besedy dozvedeli o základných úlohách mestskej polície, o jej oprávneniach a povinnostiach. „Mestská polícia zabezpečuje verejný poriadok v meste, chráni majetok mesta a občanov, dbá na ochranu životného prostredia, dbá na dodržiavanie poriadku a čistoty, vykonáva všeobecne záväzné nariadenia mesta,“ vymenoval úlohy mestskej polície pán Mikita. Deťom vysvetlil, čo jednotlivé úlohy znamenajú v praxi. Uviedol konkrétne prípady, ktoré musí mestská polícia riešiť. Medzi najčastejšie priestupky patria poškodzovanie majetku, vandalizmus, krádeže, dopravné priestupky. Porozprával im o bezpečnosti, o tom, ako si majú dávať pozor nielen na cestách, ale i pri dome, na ulici, aby sa im nič zlé nestalo. Ukázal všetky predmety, ktoré policajt používa a čo je na tom najlepšie – deti si ich mohli aj vyskúšať. S obdivom a rešpektom deti chytali do rúk policajnú vestu, či putá. Tváre žiakov vzhliadali k policajtovi s obdivom a rešpektom. Kládli mu zvedavé otázky, ktorých bolo neúrekom. Veľmi pekne ďakujeme p. Mariánovi Mikitovi a jeho kolegom za super besedu a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

            • Dospievanie

            • Dospievanie - zložité obdobie v živote dievčat

              „Dospievanie je ako jazda na divokej horskej dráhe, ale môže byť pokojnejšia, keď vieš, čo máš čakať.“ Biologické, emocionálne a sociálne zmeny, ktoré nastávajú v období dospievania sa prejavia v správaní dievčat. Práve preto sme na našej škole 10. novembra 2022 zorganizovali besedu s psychologičkou Mgr. Renátou O´Tooleovou z CPPPaP vo Svidníku pre dievčatá 7. až 9. ročníka, OU a PŠ. Ako bezproblémovo preplávať obdobím dospievania sa nedá v škole naučiť. V dnešnej modernej dobe sú témy ako dospievanie, sexualita a otázky počatia preberané na hodinách biológie, avšak pre veľký objem učiva, spojený s touto témou, nie je možné rozobrať všetky detaily priamo na vyučovacích hodinách. Dospievanie je etapa života, kedy telo prechádza radom fyzických zmien. Dievčatá urobia veľký krok vo svojom vývoji a hlavou sa im preháňa množstvo zvedavých otázok... V atmosfére vzájomného porozumenia, pohody a dôvery na nich dievčatá dostali od pani psychologičky odborné odpovede, za čo jej ďakujeme.

            • Hygiena

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hygiena.

              Hygiena je podstatou prevencie

              Hygiena rúk je jedným z hlavných spôsobov prevencie šírenia baktérií, a preto je dôležité, aby sa to deti naučili správne. Neustála edukácia v tejto oblasti je veľmi dôležitá. Počas zaujímavej prednášky dňa 26. októbra 2022 pod vedením p. Jany Ufnárovej žiaci videli správnu techniku umývania a dezinfekcie rúk. Dozvedeli sa kde a aké plochy sú najčastejším nosičom baktérií i za akých okolností je potrebné používať mydlo a dezinfekciu na ruky. Zopakovali si, že ruky si umývame vždy pred jedlom, po príchode z prechádzky, po toalete, po každej kolektívnej hre ale aj po kýchnutí a zakašľaní, zvlášť keď si pri tom zakryjú ústa rukou. Vďaka fluorescenčnej dezinfekcii mali možnosť pod UV svetlom priamo na svojich rukách vidieť nedostatky v umývaní rúk. Žiaci boli veľmi aktívni a téma hygieny rúk ich zaujala. Veľmi pekne ďakujeme p. Jane Ufnárovej za spoluprácu a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

            • Svetový deň výživy

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň výživy.

              16. október - Svetový deň výživy

              Svetový deň výživy si pripomíname 16. októbra od roku 1981 vo viac ako 150 krajinách sveta. Organizácia spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) organizuje v tento deň po celom svete výstavy, koncerty a iné kultúrne podujatia, ktoré propagujú celosvetové povedomie o tých, ktorí trpia hladom a o potrebe zaistiť potravinovou bezpečnosť a výživnú stravu pre všetkých. Na našej škole sme si tento deň pripomenuli rôznymi aktivitami. Žiaci na prvom stupni spolu s učiteľmi pripravili výstavku vo vestibule školy „Plody jesene“. Žiaci 7.- 9. ročníka, OUI a PŠ sa zúčastnili zaujímavej besedy, v ktorej diskutovali o potravinovej pyramíde a zásadách zdravej výživy. S nadšením sa zapojili do kvízu, kde odpovedali na otázky o vhodných a nevhodných potravinách pre zdravé stravovanie a na záver si pochutnali na šaláte plnom vitamínov, ktorý pripravili spoločne s vyučujúcimi. Veríme, že si tieto aktivity žiaci užili a stanú sa pre nás tradíciou, pretože základom zdravia človeka je zdravá výživa.

            • Mesiac úcty k starším

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mesiac úcty k starším.

              Október – mesiac úcty k starším

              Mesiac október je už oddávna venovaný úcte k starším. Aj žiaci našej praktickej školy z elokovaného pracoviska v Giraltovciach spolu s učiteľkami si pre našich seniorov pripravili nádherné pozdravy, veď: „Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok. Človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa mu v oku, podľa vrások a bielych vlasov, podľa slov, keď ponára sa v hovore s deťmi do rokov, keď aj on bol mladý. Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi.“

            • Príjemný zážitok

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Príjemný zážitok.

              Náš príjemný zážitok

              Dňa 6. októbra 2022 sme sa so spolužiakmi našej školy vybrali na cvičenie v prírode. Cestou sme si zopakovali dopravné značky a zásady správania sa na ceste. V prírode sme si posilňovali svoju telesnú zdatnosť. Po ceste naspäť sme ešte navštívili pamätník sovietskych hrdinov. Veľkým prekvapením pre nás na parkovisku boli vojenské autá a vojaci. Ujovia vojaci nás zavolali, aby sme videli a vyskúšali si ako sa sedí v autách a čo tam všetko majú. Veľmi sa nám páčilo čo sme všetko videli. Po prehliadke áut sme sa poďakovali a vrátili sa do školy. Ešte dlho sme sa o zážitkoch rozprávali a tešili sa z toho, čo sme videli.

              Žiaci I. stupňa a variantu B

            • Jeseň

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Jeseň.

              Prišla jeseň

              Jeseň je úžasná, farebná a trochu tajomná. Čo chcú deti vedieť o jeseni? Prečo sú listy farebné a babiemu letu sa hovorí práve babie?

              Prečo sú listy na jeseň farebné?

              Na jeseň sa zelené farbivo chlorofyl obsiahnuté v listoch rozkladá na červené a žlté farbivá. Krásnu farbu môžeme na stromoch vidieť najmä vtedy, keď je vlhké počasie. Ak je príliš suché, v liste neprebehne zmena farbív a spadne ešte skôr, ako získa nový farebný šat. V tom prípade zostane po páde na zem hnedý.

              A prečo vlastne listy padajú na zem?

              Stromy majú svoju vlastnú múdrosť. Dobre vedia, že v zime, keď podobne ako celá príroda odpočívajú, nebudú listy, ktoré im slúžia ako zásobáreň energie a vlahy, potrebovať.

              Prečo na jeseň púšťame drakov?

              Na jar je na púšťanie si šarkanov určite lepšie počasie, väčšia pravdepodobnosť, že bude fúkať príhodný vietor. A predsa na jar nikto s drakom von nepôjde, je to záľuba vyhradená jeseni. Prečo? Dôvodom je, že v minulosti už boli na jeseň skončené poľnohospodárske práce a deti mali čas vziať vlastnoručne vyrobeného šarkana a utekať s ním na polia či lúky, zatiaľ čo na jar museli pomáhať rodičom.

              Prečo sa prelomu septembra a októbra hovorí babie leto?

              To vlastne nikto presne nevie. A tak vzniklo veľa vysvetlení. Babie vraj preto, že poletujúce pavučinky pripomínajú dlhé sivé vlasy starších žien.

              Našu školu navštívila farebná jeseň v takejto podobe.

            • Spolupráca

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Spolupráca.

              Význam spolupráce školy a terénnych  sociálnych  pracovníkov

              Dňa 26. septembra 2022 našu školu navštívili terénne sociálne pracovníčky z mestského projektu Terénna sociálna práca v Giraltovciach. Projekt je realizovaný vďaka finančnej podpore Európskeho sociálneho fondu a Štátneho rozpočtu SR pre občanov Giraltoviec vo Svidníckom okrese na území Prešovského samosprávneho kraja v rámci OP Zamestnanosť a sociálna inklúzia. TSP pôsobia v tesnej blízkosti našej školy a keďže s nimi spolupracujeme už niekoľko rokov, a obraciame sa na nich so žiadosťou o súčinnosť napr. pri riešení nedbalej školskej dochádzky, bolo potrebné, aby sa novoprijatí žiaci s nimi zoznámili.

              Cieľom besedy bolo poukázať na to, že práca a spolupráca týchto pracovníčok s občanmi najmä z MRK sú dôležité pri riešení problémov. Vďaka spolupráci dochádza k zlepšeniu životných situácií a k integrácii sociálne vylúčených skupín obyvateľov s ohľadom na ich špecifické potreby. Na báze otázok a odpovedí žiaci získali vedomosti o tom, kedy sa môžu so svojim problémami obrátiť na terénne sociálne pracovníčky, ako postupovať pri ich riešení či iné  informácie, ktoré im boli doposiaľ cudzie.

              Preventívna beseda žiakov II.E a III.E triedy v Giraltovciach, Elokované pracovisko Praktickej školy, pri Spojenej škole internátnej Svidník zaujala a priniesla im množstvo zaujímavých poznatkov.

              Hoci sa o význame daného projektu stále hovorí, informácií nikdy nie je dosť. Touto cestou by sme sa aj my chceli sociálnym terénnym pracovníčkam poďakovať za príjemne strávený čas a cenné informácie, ktoré veríme, že budú žiakom prínosom v osobnom živote.

            • 2022/2023

            • Otvorenie školského roka 2022/2023

              Táto chvíľa, tento okamih Vášho života, ktorým je prvý deň nového školského roka, je vždy pre Vás, žiakov, ale i nás, učiteľov, výnimočnou udalosťou. Výnimočnou udalosťou preto, že každý nový školský rok je ďalším pomyselným krokom na ceste životom, na ceste do sveta dospelých. Tento kolobeh, táto symbolika času reprezentovaná jednotlivými školskými rokmi sa začína Vami, žiakmi materskej školy a končí žiakmi tretieho ročníka odborného učilišťa a praktickej školy. Naša škola sa totiž snaží byť nielen miestom, kde prežívate väčšinu pracovného dňa, ale chce byť aj priestorom, v ktorom sa budete cítiť dobre, slobodne, tvorivo, kde môžete medzi sebou rozvíjať svoje schopnosti, naplno popustiť uzdu svojej fantázii, pričom Vaše výsledky bude mať kto oceniť. Zároveň chceme sľúbiť, že sa Vám budú venovať chápaví učitelia, ktorí Vás budú učiť nielen čítať a písať ale Vám dajú základy z matematiky, chémie, biológie. Naučia Vás premety, kotúle, čítanie z mapy a vyrozprávajú zaujímavé príbehy z dejín, ale najmä budú k Vám ľudskí a vo svojej práci trpezliví.

              Želáme Vám veľa úspechov v novom školskom roku!

          • Rozvrh
            • Rozvrh

            • Pozrite si alebo vytlačte Váš aktuálny rozvrh. Rozvrh bol naposledy publikovaný: 21. 11. 2023
          • Suplovanie
            • Suplovanie

            • Pozrite si suplovanie a iné každodenné zmeny v rozvrhu. Posledné suplovanie bolo vypublikované: 25. 4. 2024
          • Používateľské kontá
            • Používateľské kontá

            • Je možné, že niektoré časti stránky uvidíte len po prihlásení. Ak ste Vaše heslo zabudli, prosím použite odkaz “Neviem prihlasovacie meno alebo heslo” a zadajte Váš email. Ak ste heslo zo školy ešte nedostali, prosím počkajte, kým škola systém rozbehne.